Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/materka/public_html/ingatlanlesen.hu/index.php on line 202
8+1 tipp családi ház vásárlásához

8+1 tipp családi ház vásárlásához

Családi házat vásárolni nem egyszerű feladat. Azalatt a pár látogatás alatt, amíg végül eldönti az ember, hogy megveszi az adott házat, bizony nem mindig derül fény minden hibára. Sokszor ezeket a hibákat maga a tulajdonos sem ismeri, ezért felvilágosítani sem tud bennünket azokról. Rövid cikkünkben néhány olyan ötletet adunk, amelyre érdemes figyelni, megnézni.

családi ház vásárlásfotó: freerangestock.com

1. Repedések

Egy házon nem csak esztétikailag csúnyák a repedések, de igen jelentős problémákra is utalnak. A falakon, plafonon, alapzaton lévő vékony, pókhálószerű repedések nem jelentősek, ezek általában a vakolat hibáját jelentik. Azonban ha a repedések nagyobb méretűek, vagy több párhuzamos vonalból állnak, az a ház mozgására, süllyedésére utalnak. A falakon megjelenő vékonyabb repedések egy idő után szinte természetesek, ezért ha nem találunk repedést, az azt jelenti, hogy nemrégen volt kifestve.

2. Faanyagok

Fa ablakok, a látható fa gerendák vagy más faanyagok esetében meg kell nézni, hogy vannak-e szuvasodásra, bogarakra utaló lyukak. Ha a fa szerkezete puha (körömmel ellenőrizhetjük) akkor valószínűsíthető, hogy korhad a fa. Gombásodást jelenthet a fa elszíneződése.

3. Szagok

Dohos szag: Ha belépve a házba dohos szagot érzünk, az a ház vizesedését jelenti. A doh szagát egy teljes festés sem tudja elnyomni.

Dohány szag: Ha a házban (lakásban) lakók dohányoztak, annak a szaga beivódik a falakba. Ezt a szagot eltüntetni egy festéssel nem lehet. Csökkenhet a kellemetlen szag, ha a vakolat is eltávolításra kerül, de igazából szinte eltüntethetetlen.

4. Műszaki dokumentumok

Kérje el az épület műszaki dokumentumait és vizsgálja meg, hogy van-e eltérés. Ha van, kérdezzen rá az engedélyekre. Az engedélyek vonatkoznak a telekhatáron belül épült más épületekre is! Ha engedély nélkül épült valamilyen épület, akkor arra fennmaradási engedélyt kell kérni. Ha az nincs és még nem telt el 10 év az építés után, úgy azt az illetékes hatóságnál be kell jelenteni más esetben súlyos büntetés lehet a vége.

5. Vizesedés

Meg kell nézni kívülről a ház alapját. Ha egy bizonyos magasságig a vakolat le van töredezve, a lábazat és a fal pedig el van színeződve, akkor alulról nem lett jól szigetelve a ház, a talajvíz áthatol az alapon és a fal vizesedését okozza. Ezt kijavítani nagyon sok pénzbe és időbe kerül. A házba belépve nézzük meg a sarkokat. A dohos szag (és a mindenhol kinyitott ablakok) is vizesedésre utal, azonban a sarkokban megbújó penész, a fal elszíneződése is azt mutatja, hogy bizony nincs jól szigetelve a ház.

6. Négyzetméter

Érdemes lemérni a telket, a házat. Sokszor nagyobbnak van feltüntetve, mint amekkora ténylegesen. A házon belül fontos a szobák nettó négyzetmétere és a belmagasság.

7. Építkezésnél használt anyagok

Kérdezze meg, hogy milyen anyagokból épült a ház. Nézze meg milyen a födém, az alapzat, ha van pince menjen le! Van-e szigetelve (falak, födém, ha van pince, akkor alulról is szigetelték-e), ha igen, akkor mivel szigeteltek, hány centi vastagságban. Ha nagyon régi a ház, fontos, hogy tudjuk, a vízvezetékek, csövek, villamoshálózat állapotát.

8. Környezet

Figyelje meg az utcát, mennyire rendezett, mennyire van karbantartva. Fontos a közművesítettség. Kérdezze meg a tulajdonost, de Ön is járjon utána, hogy van-e a közelben bevásárlási lehetőség, iskola, óvoda, esetleg bölcsőde. Milyen tömegközlekedést érhet el és az milyen közelségben van a házhoz. Ha csendes otthonra vágyik, akkor fontos, hogy a közelben ne legyen szórakozóhely, italozóhely, esetleg valamilyen sportintézmény.

+1. Szomszédok

Nagyon fontos, hogy megnézze kik lesznek a jövőbeni szomszédai. Nézze meg a házukat, portájukat, hisz már az elmond néhány dolgot róluk. Ismerkedjen meg a leendő szomszédjával, kérdezgesse meg őket a házról, a környékről. Tudja meg, hogy nem végeznek-e olyan tevékenységet (pl. állattartás, fémmegmunkáló műhely stb.) ami a későbbiekben zavarhatná Önt, vagy családtagjait.

 

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg másokkal is!

Belépés

Ingatlanközvetítőknek