Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/materka/public_html/ingatlanlesen.hu/index.php on line 202
amit az ingatlan bérlésről tudni érdemes

Amit az ingatlan bérlésről tudni érdemes

Többféle oka is lehet annak, hogy elsősorban nem vásárolni, hanem bérelni szeretnénk egy ingatlant. Az októl függően lehet, hogy csak rövidebb távra, de lehet, hogy több évre is szeretnénk egy olyan albérletet találni, amelyik az elkövetkezendő időben otthonunk lehet. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat és ne érjenek kellemetlen meglepetések, érdemes több dologra is odafigyelni.

Hol és milyen is legyen az albérlet

Első kérdés mindig az, hogy melyik az a város, illetve azon belül melyik is az a környék, amelyik jobban vonz bennünket. Fontos figyelembe venni ennek eldöntésénél azt is, hogy munkahelyünkhöz vagy iskolánkhoz mi van közelebb. Városok esetében mindig a külterületi részek az olcsóbbak, míg a belterületi valamint a felsőoktatási intézmények környékén lévő ingatlanok a drágábbak. Központi részeken nagyobb lehet a zaj, míg a külső részeken esetleg veszélyesebb lehet a hazajutás. További eldöntendő kérdés, hogy kertes házban, vagy társasházban szeretnénk lakni.

Milyen legyen

Ha lakás mellett döntöttünk, akkor érdemes olyan albérletet keresni, ami nem szélen helyezkedik el, azaz körbe veszik más lakások (télen nem mindegy!). Tájolását tekintve jó, ha legalább két irányba néz, hiszen az egy irányba néző lakásoknál nehéz szellőztetni. Nézzük meg a lakás felszereltségét, legyen tűzhely, mosógép és hűtő is, ez az alap. Ezen felül lehet még légkondicionált, esetleg mosogatógéppel felszerelt. Közlekedést tekintve nézzük meg, hogy milyen tömegközlekedési járművek érhetőek el a közelben, valamint ha van kocsink, akkor hol tudunk parkolni. Továbbá fontos lehet még, hogy legyen iskola, óvoda, bölcsőde, orvos, patika, bevásárlási lehetőség a közelben. Ha szeretjük a csendet, akkor azt is nézzük meg, hogy a környéken hol található szórakozóhely vagy olyan vállalkozás, amelyik nagy zajjal jár. A nagy áruházak közelében nagy a gépjárműforgalom, valamint az éjszakai órákban az áruk rakodása a kamionokról is zajjal jár. Családi ház bérlése esetén is fontosak az előbbiek, ott azonban a közvetlen szomszédok portáját érdemes megfigyelni, nem tartanak-e sok kutyát, sok macskát vagy egyéb háziállatot, ami esetleg zavarná nyugalmunkat.

Szerződés

Minden esetben írásban kössünk bérleti szerződést! Nem elég kézfogással elintézni az ügyet, mert a későbbiekben nehéz lesz tisztázni a felmerült problémákat.

A szerződésben meg kell állapodni az alábbiakról:

- fizetési feltételek

- havi bérleti díj

- kaució mértéke

- egyéb költségek (rezsi, biztosítási díj)

- bérleti díj emelése és annak mértéke

- felmondási idő meghatározása

A szerződésnek tartalmaznia kell továbbá a felek adatait (születési idő, anyja neve, szig.száma, lakcím). A szerződés mellékletét képezze az ingatlan 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lap másolata, mert így biztos, hogy az ingatlan bérbeadására jogosult személlyel köti meg a szerződést.

Fontos: ha a lakásnak haszonélvezője is van, akkor nem a tulajdonos, hanem a haszonélvező jogosult a lakás bérbeadására! Egy évet meghaladó bérbeadás esetén bérbeadónak csatolni kell a lakás Energetikai Tanúsítványát is! (176/2008 Kormányrendelet értelmében) A szerződést két tanú jelenlétében és azok igazolásával írják alá, mert csak így válik teljes bizonyító erejű magánokirattá. Ha a szerződés több oldalas, akkor minden oldal alján legyen aláírás a szerződő felektől!

Bérleti díj és a kaució

A kaució fogalmával szinte minden esetben találkozhatunk. Ez egyfajta jogi biztosíték a lakás tulajdonosa számára, a lakásban történő rongálások vagy esetleges nem fizetés esetére. Ennek mértékét a tulajdonos határozza meg és a szerződés aláírásakor, legkésőbb a beköltözéskor kell odaadni. Mértéke általánosságban két hónapnyi albérleti díjnak megfelelő összeg, de persze találkozhatunk ettől eltérő összegekkel is. Ez az összeg a kiköltözéskor - amennyiben nem történik rongálás valamint nincs hátralékunk sem - visszajár. Fontos, hogy minden esetben kérjünk bizonylatot a kifizetett albérleti díjról! Bizonylat híján ugyanis nem lehet igazolni az albérleti díj kifizetését!

Milyen távra bérelhetünk

A tulajdonosok legtöbb esetben lakásuk bérbe adását hosszú távra tervezik, ezt érdemes a lakás megtekintésekor mindig tisztázni. Ez a táv általában minimum 6 hónap, de konkrét időtartamot is meghatározhatnak. Amennyiben az időtávban megállapodás született és mégis korábban el kívánjuk hagyni az albérletet, a befizetett kauciót elbukjuk. Szerződés megkötésekor tisztázni kell a felmondási időt is, ami általában egy hónap.

Milyen további költségekkel kell számolni

A bérleti díjon felül szinte mindig további költségként merül fel a rezsi költség, azonban van ahol ezt az összeget a bérleti díjba beszámolják. Lakás bérlése esetén kérdezzünk rá a közös költségre, távhős lakásnál a távhő díjára, gáz fűtés esetén pedig a téli fűtés összegére. Érdemes minden esetben számlákat kérni az összegek bizonyítására. Szinte mindenhol külön vízórája van már a lakásoknak, de ahol nincs ott meg kell nézni a vízdíjat is. Gáz és villany esetében kössük ki, hogy minden hónapban leadjuk (interneten vagy telefonon keresztül) az órák mérőállását, így ténylegesen a fogyasztás után fizetünk, nem pedig átalánydíjat számláz részünkre a szolgáltató.

Továbbá

Tisztázni kell azt is, hogy a tulajdonos mikor jöhet be a lakásba, hiszen a lakás birtokjoga a szerződés aláírása és a kulcs átadása után a bérlő tulajdonává válik a szerződésben rögzített ideig. A lakást a bérlőnek ugyanolyan állapotban kell visszaadnia, mint ahogyan azt átvette. A lakás használatát a bérbeadó ellenőrizheti. Bútorozott ingatlan esetében érdemes listát készíteni, hogy milyen bútorok, gépek vannak a lakásban és rögzítsük azok állapotát, esetleges hibáit is.

 

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg másokkal is!

Belépés

Ingatlanközvetítőknek