Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/materka/public_html/ingatlanlesen.hu/index.php on line 202
Eladná az ingatlanát? Erre figyeljen!

Eladná az ingatlanát? Erre figyeljen!

Amikor döntés születik arról, hogy értékesíteni kívánja otthonát, vagy más ingatlanát, érdemes néhány dologra odafigyelnie a sikeres eladás érdekében. Egy korábbi cikkünkben már ötleteket adtunk arra vonatkozóan, hogy hogyan segítheti elő az eladást a rendrakással, az apróbb hibák kijavításával stb. Most néhány dologra szeretnénk még felhívni a figyelmét.

eladó házfotó: freerangestock.com

Még mielőtt hirdetne:

1. Menjen el a Földhivatalba és kérjen másolatot, vagy betekintést az értékesíteni kívánt ingatlan tulajdoni lapjába. Nézze meg, hogy nincs-e benne elírás, esetleg széljegy, vagy le nem törölt jelzálog, esetleg végrehajtási jog, fel nem tüntetett épületrész. Kérjen hivatalos térképmásolatot is.

2. Készítse elő a lakás, vagy ház műszaki rajzát. Ha nincs alaprajz, akkor szerkesszen egy vázlatos alaprajzot, amelyből az ingatlan beosztása és a helyiségek mérete is jól látható. Ezt az alaprajzot érdemes a hirdetés képei közé megjelentetnie, amennyiben online is hirdet. Nagyon sokan szeretik megtekinteni az alaprajzot.

3. Érdemes a helyi önkormányzat építési osztályára is bemennie és megérdeklődnie, hogy van-e valamilyen - az eladni kívánt ingatlant érintő - rendezési terv. Ha van, akkor a majdani vevőt is tájékoztatnia szükséges! A rendezési terv befolyásolhatja az ingatlan árát!

4. Ha eddig nem újította fel az ingatlant, ne az eladás előtt kezdjen bele. Takarítson ki és legyen rend, tisztaság, de ne most fessen ki és cserélje ki a beépített bútorokat. Egy frissen festett fal még bizalmatlanságot is szülhet, mert a vevők azt is gondolhatják, hogy éppen elrejteni kívánt vele valamilyen hibát. A felújítás költségei pedig nem biztos, hogy megtérülnek, mivel a vevők saját ízlésükre fogják formálni majdani otthonukat.

5. Az eladási ár legyen reális. Ne legyen túl magas, túl nagy alkudozási réssel, mivel a magas ár el is ijesztheti az érdeklődőket és azokat akik nem tudnak alkudni.

 

 

Ha jön a vevő:

1. Tájékoztassa a vevőt az ingatlana jellemzőiről és a rajta lévő esetleges terhekről.

2. Ne hallgasson el semmit, a hibákat sem, ugyanis ha nem tájékoztatja megfelelően a vevőt, akkor a vevő követelheti a vételár csökkentését, elállhat a szerződéstől vagy kártérítést követelhet! Minden hibára hívja fel a figyelmet, pl. a nem jól záródó ajtóra, a rossz csengőre, a rossz kéményre, rosszul működő kazánra stb.

3. Ha valaki nagyon érdeklődik az ingatlan után és már ígéretet kapott arra vonatkozóan, hogy a vevő keresi az ügyvédet és nemsokára mehetnek - Ön akkor is hirdesse tovább az ingatlant, és csak akkor mondjon nemet a további érdeklődőknek, ha megkötötték az adás-vételi szerződést! Mindaddig tegyen így, amíg aláírt adás-vételi szerződéssel nem rendelkezik.

4. Legyen tisztába a jogi fogalmakkal! Foglaló és előleg két különböző dolog. A foglaló a kötelezettségvállalás jeléül átadott pénzösszeg. A szerződés teljesítése során ez az összeg beszámítódik a vételár összegébe. Ha Ön a foglaló átvétele után meggondolja magát és valamiért mégsem értékesíti az ingatlant, a foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni. Ha a vevő gondolja meg magát, akkor az adott foglalót elveszíti azaz Ön nem köteles azt visszaadni. Ha a szerződés olyan okból szűnik meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkettő az, akkor a foglaló visszajár. Előleg esetében a szerződés egyoldalú megszüntetése esetén az összeget visszakérheti a vevő. Nincsenek egyéb jogkövetkezmények, kivéve ha a szerződésbe nem rögzítettek mást.

5. A megkötött szerződést figyelmesen olvassa el! Ha Önnek is van ügyvédje érdemes magával vinnie, mert így elkerülheti az esetleges további problémákat. A szerződést csak abban az esetben írja alá, ha annak tartalmát megértette és egyetért vele.

6. A tulajdonjog átruházás és birtokbaadás feltétele a teljes vételár megfizetése legyen!

Sikeres értékesítést kívánunk!

Olvassa el ezt a cikket is: 8 tipp a sikeres eladáshoz

 

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg másokkal is!

Belépés

Ingatlanközvetítőknek